Autobedrijf in Zutphen getroffen door ransomware

Iedereen kan het overkomen!
Een autobedrijf uit Zutphen is alle gegevens verloren nadat de systemen met ransomware besmet raakten.

Het klantenbestand, facturen, vrije dagen van personeel en agenda-afspraken. Alles is kwijt bij autobedrijf Schoolderman uit Zutphen. Het autobedrijf is aangevallen met gijzelsoftware, waardoor alle gegevens zijn versleuteld. Voor duizenden euro’s kan Peter Schoolderman de data terugkopen van cybercriminelen.
De aanvallers eisten 6.000 dollar voor het ontsleutelen van de gegevens.

Onderhandelen
De eigenaar van het autobedrijf onderhandelde met de aanvallers, maar dat liep nergens op uit. “Bovendien, al betaal je, dan ben je nog nergens zeker van”, zo laat de man tegenover Hart van Nederland, Tubantia en Omroep Gelderland weten. Het autobedrijf moet dan ook alles opnieuw opbouwen. Klanten is gevraagd om het bedrijf te bellen, zodat de klantenadministratie weer kan worden aangelegd. Het gaat dan om zaken als telefoonnummers en e-mailadressen, maar ook kentekens moeten weer gekoppeld worden.

“Ons bedrijf loopt goed, maar dit is zoveel rompslomp. Je houdt het niet voor mogelijk: alle gegevens versleuteld, kentekenbewijzen, klanten, facturen, telefoonnummers, geschiedenis van auto’s, bandenwissels en onze agenda. Alles is weg. We leven bij de dag nu en hebben geen idee wie er vandaag bij ons op het bedrijf komt”, aldus de eigenaar. Hoe de systemen besmet konden raken is niet bekendgemaakt.

Beperk je risio’s door proactief te zijn
Elk bedrijf, groot of klein, loopt het risico ook slachtoffer te worden van Cyber aanvallen. Kun je het 100% voorkomen ? Nee! Het is net als met virussen, er zullen altijd weer nieuwe bedreigingen uitkomen.
Wat je wel kunt doen is de kans dat je dit overkomt zo veel als mogelijk beperkt door proactief te zijn met je cyber beveiliging.

Door er voor te zorgen dat je weet waar de kwetsbaarheden zitten en wat de risico’s zijn kun je proactieve maatregelen nemen. SecureIT Inside kan u hierin adviseren en behulpzaam bij zijn.

SCANNEN & ONDERZOEKEN, BEVEILIGEN & MONITOREN, TRAINEN & BEWUSTWORDEN

×