Meer dan 1 Miljoen ASUS computers gehacked

De Taiwanese computerfabrikant bevestigt dat aanvallers vorig jaar toegang tot de Live Update-servers hebben gekregen en zo besmette updates onder gebruikers konden verspreiden, zo meldt persbureau Reuters.

Live Update is een programma dat op de meeste ASUS-computers geïnstalleerd staat. Het helpt gebruikers om hun drivers, firmware en ASUS-software up-to-date te houden. Aanvallers wisten toegang tot de certificaten van ASUS te krijgen en gebruikten die om kwaadaardige updates te signeren. Deze updates werden vervolgens via de servers van de computerfabrikant onder gebruikers verspreid. Een zogeheten “supply chain” aanval.

Volgens ASUS is “een klein aantal” computers via de aanval besmet geraakt, maar een exact aantal wordt niet genoemd. Symantec liet gisteren weten dat zeker 13.000 klanten de besmette ASUS-update hadden ontvangen. Bij Kaspersky Lab ging het om 57.000 bevestigde gebruikers. De virusbestrijder vermoedt dat wereldwijd mogelijk 1 miljoen ASUS-systemen besmet zijn geraakt, maar het exacte aantal is nog altijd onduidelijk.

Zodra een systeem via de kwaadaardige update besmet was geraakt keken de aanvallers naar het MAC-adres van de netwerkkaart. Ze hadden het voorzien op 600 specifieke MAC-adressen. Zodra de geïnstalleerde backdoor één van deze MAC-adressen tegenkwam werd er aanvullende malware gedownload. Het is nog altijd onbekend wat deze malware precies deed.

Bron: Security.nl

Wil je weten of jou ASUS device ook slachtoffer is van deze hack?
Kijk dan op op de website van Kaspersky .
Daar kun je een check doen middels het invoeren van het MAC adres van je ASUS device.

×