Nieuwe geavanceerde ransomware technieken

 

Tegenwoordig worden bij ransomware-aanvallen niet alleen bestanden versleuteld, maar ook data gestolen. Wanneer er niet aan de betaling wordt voldaan, dreigen ransomware-criminelen nu met het online verspreiden van de gestolen bedrijfsdata. Hiervoor waarschuwt de Politie in ‘Reporter Radio’ voor deze ontwikkeling.

“Het wordt voor bedrijven steeds moeilijker gemaakt om niet te betalen”, zegt Marijn Schuurbiers, teamleider van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid, tegen Reporter Radio. “Het lekken van bedrijfsgevoelige informatie is heel erg vervelend voor je klanten, personeel en intellectuele eigendommen.”

Steeds geavanceerder

Ransomware-aanvallen worden steeds geavanceerder. Voordat de aanval wordt uitgevoerd, zitten hackers soms al maanden in de systemen van het slachtoffer. Dit maakt het erg makkelijk voor aanvallers om data te stelen. Het online verspreiden van de gestolen data, is dan een eenvoudige volgende stap, en een handig pressiemiddel om de slachtoffers tot betaling over te laten gaan.

No more ransom

Het bestrijden van ransomware gaat verder dan alleen het opsporen van de daders. Zo richtte het Team High Tech Crime, de website nomoreransom.org op. Op deze, inmiddels wereldwijd bekende website, plaatsen internationale politie en cybersecurity organisaties, oplossingen en adviezen om zonder kosten systemen te bevrijden.

De politie overweegt nu om meer vraag gestuurd te gaan werken. “We willen gaan kijken, of we de partners die zijn aangesloten bij het netwerk kunnen mobiliseren wanneer een slachtoffer besluit om geen losgeld te betalen. Er wordt dan gekeken of het mogelijk is om voor slachtoffers snel een oplossing te zoeken om de systemen gratis te bevrijden”, aldus Schuurbiers.

Het steeds groter wordende cyberdossier dat ransomware heet

Het is de moderne variant van de gijzelnemer die met een pistool zijn gijzelaar onder schot houdt en een grote zak met geld eist; ransomware of gijzelsoftware. Het is een virus dat alle bestanden op de computer van een slachtoffer versleutelt. De bestanden komen pas terug als er losgeld is betaald.
Een steeds groter wordend probleem. De aanvallen komen niet alleen steeds vaker voor, ze worden ook nog eens steeds geavanceerder. Steeds grotere bedrijven lijken slachtoffer te worden van het ransomware virus. Denk bijvoorbeeld aan GWK Travelex en de Universiteit Maastricht.

bron:cybercrimeinfo.nl

Tip: Het nut van preventieve maatregelen wordt daarom ook steeds belangrijker om dataverlies te beperken. Blijf op de hoogte van alle apparaten die er in het netwerk aanwezig zijn.
Een camera, deurbel of website kan al voor grote problemen zorgen als deze niet op de juiste wijze geconfigureerd zijn. Wij kunnen u hierbij helpen om dit inzichtelijk te krijgen, neem anders bij twijfel  contact met ons op, zodat we u van de juiste informatie kunnen voorzien.

×