Toename WhatsApp en SMS fraude

Criminelen hebben in de eerste vier maanden van dit jaar al meer dan 300.000 euro via sms en WhatsApp van mensen weten af te troggelen. Het gaat hierbij alleen om slachtoffers die melding bij de Fraudehelpdesk deden. Het werkelijke schadebedrag kan dan ook hoger liggen, zo meldt de Telegraaf.

Over heel 2018 genomen wisten criminelen alleen via WhatsApp-fraude 257.000 euro buit te maken. Eerder deze maand meldde de Fraudehelpdesk al dat het ook meer meldingen ontvangt van mensen over frauduleuze sms’jes. Het kan dan gaan om berichten die van het CJIB afkomstig lijken en over nepboetes gaan. Via een echte betaallink in het bericht kan de zogenaamde boete worden betaald. Het geld wordt hierbij naar de oplichter overgemaakt. Ook komt het voor dat de sms’jes naar phishingsites linken.

Nep SMS’jes van Belastingdienst
Naast fraude sms berichten van het CJIB wordt ook de naam van de belastingdienst regelmatig misbruikt.
Eerder melde de fraudeheldesk hier ook over op haar fraude alert pagina, zie Nep-sms namens Belastingdienst.

Opletten!
Het CJIB, de Belastingdienst, Banken etc. zullen nooit een SMS bericht sturen met een betalingsverzoek middels een link of iets dergelijks!
Krijg je een verdacht SMS of WhatsApp bericht, reageer daar niet op maar verwijder het. Je kunt deze fraude melden op de pagina van de Fraude Helpdesk

×